18 януари 2007

Почина проф. Марко Семов


Днес, точно когато влизах във ФЖМК, видях как даносоха при охраната черно занме. Не знаех за тъжната вест, но веднага си помислих точно за това.
За съжаление не можахме да се срещнем с него. А срещите ни сигурно биха били полезни.
Няма да забравя и това, което Елица ми каза за него. Явно е бил не само много добър проподавател, но и добър човек.


Още тук.

17 януари 2007

Откраднато: За "скопената журналистика"*

Съвсем случайно попаднах на това, докато трябваше да имам час по английски. Само че не аз бях отсъстващият, желая да отбележа. Интересно е, обаче не знам как би могло да се избегне това на входа на медията, докато си млад и без опит, а от там ти предлагат работно място и добро заплащане. А пък у нас май все още няма абсолютно "независими" медии.
* откраднато от блога на Ангел Грънчаров

"Моето мнение" пак се обновява

Здравейте!
Както може би виждате, блогът е с леко обновен дизайн, благодарение на Google естествено.
Малко от връзките изчезнаха при преминаването към новата версия, но пък постепенно се появяват нови.
Обещавам съвсем сериозно по-често да пиша през новата година.
Ще има и повече снимки, честна дума.
Надявам се и от помощ от ваша страна, като изкажете най-вече забележките си за всичко, публикувано тук. Казвайте и какво ще да добавя във връзките отляво.
Надявам се полуумрелият ми през миналата година блог да успее да се преверне в нещо по-живо през тази.

България в ЕС?

Е, вече е седмандесетият ден от новата 2007 г. Едно година, която много хора очакваха с искрената надежда че ще бъдем вече европейци (аз мислия, че географски много отдавна сме, а по мантатлитет няма да станем само с искане и очакване, но това е друг въпрос). Та аз чак сега пиша, щото еуфорията не щеше да ме пусне (майтапя се). Просто ми се струва безмислена цялата тази еуфория. Защото всичко май пак стана както винаги - набързо и в последния момент. След дългогодишното обеждаване колко хубаво ще стане всичко, започнаха да се виждат и всички не чак толкова позитивни (т.е. негативни) последици, които държавата България ще трябва да понесе като член на Европейския съюз. Но това настрана, никой от нас май не е достатъчно добре запознат с всичко, което се променя. Това се отнася и до държавните служители.
Този пост по принцип трябваше да бъде пуснат в новогодишната нощ. Но реших да изчакам и да премисля. И тогава не бях в луда еуфория на площада. По-скоро пишех пак нещо, не си спомням вече какво.
Та така, явно е имало за какво да почакам. За да видя промените. Ама не ги виждам. Само времето е по-слънчево през януари, ама то май не е заради членството ни в ЕС. Хората са си същите, улиците са си същите. Само онова голямо електронно табло, което се виждаше прекрасно от прозорците на тоалетните във ФЖМК вече не отброява дните, оставащи до приемането на България в ЕС.
И пак казвам, няма да се променят нещата нито бързо, нито лесно. А пък това, че "вече сме в Европа" или пък че "вече сме европейци" вече ми втръсна. Втръсна ми и Одата на радостта честно казано. За да бъдем граждани на европейския съюз (в супер позитивния смисъл, който всички осколо мен влагат в това) трябва да променим начина си на мислене, поне аз така мисля. Когато хопата не си хвърлят боклуците по улицата, когато престанат да пушат на обществени места, когато станат учтиви един към друг и започнат да мислят малко повече позитивно, какво повече да направят, вместо да се оплакват, тогава нещата може би ще се променят.