30 юли 2010

Малко обновяване и малко за книгите

Съвсем набързо и накратко (защото съм с мобилен интернет, а той се плаща по някакви странни цени:) - блогът претърпя малко обновяване, съвсем в стила на летните месеци и е презареден с малко новини (вляво вдясно).
А понеже много хора пишат за книгите (линковете по-късно:), реших и аз да пиша за алчността на книжарницте и голямата алчност на големите книжарници. От опит: отпечатването на книга от 220 (приблизително) страници, без цветни илюстрации, обемна хартия, пълноцветна корица с покритие струва около 1800 лв. за 1000 бр. Излиза, че ако сам се заемеш с графичния дизайн и редакторството, стойността за отпечатването на 1 книга (бройка) е 1,80 лв. След това решаваш каква печалба искаш от един брой книга, имайки предвид, че и за писането се изискват нерви, труд и усилия (на много хора това им убягва). Да речем, че преценяваш като приемлива цената от 5 или 7 лв. Защо тогава на корицата се появява цена 15 лв.?
Всяка книжарница би ви обяснила, че работи с Т.О. поне 35%. Ако се обадите в Хеликон, може да се учудите и от техните 45% (малко е странно, при положение, че не са вложили труд за издаването, за проучването и изследванията за текста, за графичен дизайн, редакторска работа и в общи линии - за нищо).
Другият вариант е да се доверите на издателство. Тук преразказвам. Но последните думи ще са: "Никога повече няма да се занимавам със (Сиела - тук може да е всяко друго име, ама нали цитирам :)". Оказвало се пълно заробване, малко съобразяване с желанията на автора (уж той е важен) и още по-малка печалба (да не забравяме, че става дума и за труд).
Толкова възмущение засега :)
П.С. Нали стана ясно, че книгата ми няма да може да бъде открита в Хеликон :)

3 коментара:

Анонимен каза...

Честито излизане на книгата.
Нека е първата от поредицата други.
Късмет!

Al-x4o каза...

Що не си казвал нищо за книгата, бе? Я да пишеше бързо един имейл с повече подробности! :)

Boyan Zahariev каза...

Ей, книгата е все още на етап корица (харесва ми, не ми харесва :). Като бъде отпечатана първо тук ще прочетете. А иначе няма да я има в Хеликон :) (не че съм стиснат, ама тиражът ще е прекалено малък :)