03 март 2006

Честит празник!

Днес е Трети март, а поздрав не чух!
И знамена нямаше!
Може би защото са една от дефицитните стоки в страната ни!
Националният празник се превърна в голяма медийна изява.
Някои предаваха от Кърджали, за да докажат, че в България етнически мир съществува. Естествено това не беше посрещнато с възторг от аудиторията - Л. Крумова и Г. Коритаров получиха покана за гостуване в Батак. Други пък направиха извънредни предавания! Е, да ама една вечер, макар и в подкрепа на българския фолклор, не е достатъчна, за да се вдигне рейтинга на Слави! И това че "съвсем случайно" в днешния ден Ники Кънчев даде 50 000 лева не ме кара да се чувствам по-горд. Вестниците не пишат за празника на първите си страници!
Националния празник се превърна в платформа за политическа агитация!
И още един празник беше опозорен от партия "Атака"!
Не празника, а българският национализъм беше водеща тема, не се говореше за това, с което трябва да се гордеем, а за политиката, която в Българя е е превърнала в "мръсна" дума за "обикновения" човек. Шествието беше главна тема. И отношенията между Президента, Правителството и Кмета на София. А не трябваше!
Хората са се дистанцирали много от тезии неща, не говорят за полтика, не излизат по площадите. Не е вярно, ще кажете. Виж колко хара имаше днес. Къде? Пред Храм - паметник "Ал. Невски" или на връх Шипка? Организира се дори посещение на български ученици на вр. Шипка. Но защо само днес? Защо само по празници се възпитава родолюбие? Защо все повече млади хора не се гордеят с миналото на страната си? Заради настоящето ли? Може би.
Къде бях аз? На националния празник си бях у дома. Но защо не отидох някъде? Не само заради леката температура, но и защото не исках. По принцип не обичам празниците. Но днес сякаш не беше празник, по-скоро ден за размисъл. Но не като този преди изборите, друг, много по-важен. Не е важно дали точно днес ще поднеса цвете в знак на уважение, това може да стане по всяко време. По-важно е да осъзная за какво тава дума, какво е станало на днешния ден, защо е станало и как влияе то на страната ми. Днес беше ден за размисъл, празник на духа, просмисляне на ценностите.

Няма коментари: