07 март 2006

София - Европейска столица


Позната картинка! За съжаление. И то от столицата на България, устремила се към Европейсския съюз, София - градът - кандидат за домакин на зимни олимпийски игри.
Това се случи миналто лято. Ами тази година? Пак ли ще се повтори същото. Хората от Суходол отстояваха правата си. От другите софийски села също. Бившият кмет се измъкна лесно и завеща проблемите на нактоящия. "Аз бях лоялен, а те ми орязаха бюджета" - заявява ген. - лейт. Б. Борисов след като се оказва, че и Врачанско не ще боклука на софиянци, а пък разбиране от старна на правителството не може да се очаква.
Сметище в стария смисъл вече няма. Всичко се опакова и складира. Но никой не го иска. Говори се за площадки за балиране на боклука, но никой не споменава така необходимия завод за преработка на отпадъци. Та в София живее всеки четвърти българин. Не е ли това достатъчно, за да се използват модерни технологии! Ами Европейският съюз, служещ като оправдание за почти всичко - там няма ли такива заводи? Ами разделното хвърляне? Как ще се научим да сортираме боклука, като и екологичното образование не е на ниво?
Кошчета за разлчни типове отпадъци има в центъра, но в повечето квартали тази система не е въведена. Изказват се много съмнения за ефективността на метода за балиране на отпадъци на българска почва, заради някои нововъведения (побългаряване, кактко се казва). Екология се превръща в често употребявана дума, чието значение не се изяснява, тя служи за печелене на проекти и изразходване на средства (естествено има и изключения). А завод за преработка на отпадъци не само в София, а в цяла България НЯМА! Наистина е скъпо да се отвори такъв завод, но пък ползите от него са много повече от площадките за балиране или сметището. Там на вторична преработка могат да се подлагат пластмаси, хартия, стъкло. От негодните за рециклиране материали може да се произвежда енергия, чиято стойност е близо 60% по-ниска. Естествено няма никакво замърсяване на околната среда.
Но къде да бъде този завод. Дори и да се заговори за построяването му, няма ли да има пак проблеми, да се срещне нежеланието. Защото хората вече не вярват на обясненията за всичко "екологично" - от яйца до заводи. А именно затова трябва да се повиши екологичното образование, но както знаем в България образованието не е от основните пера в бюджета, то е проблемно, на ниско ниво, некачествено. И така се влиза в този затворен кръг, всичко се върти, няма промяна, а 2007 г наближава...

Няма коментари: